(van) netwerken kan je leren

Een terugblik op de laatste werksessie ‘lerende praktijk’ van dit jaar: je kan het niet alleen!

Het thema van de bijeenkomst genaamd ‘je kan het niet alleen’ slaat uiteraard op de roep om meer samenwerking in het sociaal domein. Maar het gaat ook over een shift in focus van een rationele naar een relationele wereld in het werk van de participatieprofessional. Je hoeft niet meer ‘alwetend’ te zijn. Durf juist onzeker te zijn en anderen om hulp te vragen. Bespreek bijvoorbeeld de opties met je klant en vraag diens inzichten, in plaats van alleen maar te sturen. Maar ook: schakel collega’s van andere organisaties in die je zouden kunnen ondersteunen met hun expertise.

Voordat je expertise van collega’s kan inschakelen heb je wel een up-to-date netwerk nodig. De sessie begon dan ook met een snelcursus netwerken. De sociale ‘regels’ van het netwerken werden samen opgesteld, en aan een doorgewinterde netwerker konden vragen worden gesteld.

Na het behandelen van de theorie waarin het relationele denken werd besproken, werd met de eigen casussen aan de slag gegaan. Tips en ervaringen werden uitgewisseld: locaties waar iemand aan de slag zou kunnen, dagbestedingsplekken en netwerkbijeenkomsten werden gedeeld.

Soms hoefden er niet meer organisaties rond een klant te worden verzameld, maar kon het netwerk juist de professional versterken. Zo had een professional die een mevrouw ondersteunde die hulp van andere organisaties meed niet het netwerk nodig om nog meer mensen rondom deze persoon te verzamelen, maar om meer kennis te verkrijgen om beter met dit soort situaties om te gaan. Je netwerk, het liefst bestaande uit professionals en ervaringsdeskundigen, kan je precies de kennis geven waar jij als professional behoefte aan hebt.

Met bijna een 9 gemiddeld een enorm positief ontvangen sessie met een open, leergierige en geïnteresseerde groep. Dat vraagt om meer!