de agenda van het sociaal werk? Maak lawaai!

Tijdens de bijeenkomst de agenda van het sociaal werk van afgelopen donderdag 14 november was de grote vraag of de sociaal werker meer tegen beleid in moet gaan en hier een meer agenderende rol in zou moeten spelen.

Vanuit de zaal werd duidelijk dat veel professionals zeker vinden dat zij beleidsfouten moeten agenderen, en hier eigenlijk vaak al mee bezig zijn. Toch blijft er een enorme afstand tussen beleid en praktijk, zo merkte ook het aangeschoven panel op. Oud-wethouder van Rotterdam Marco Pastors stelde zelfs dat hij de sociaal werker maar weinig hoort.

Hoe kan dat dan, vraag je je af. Terwijl er ondertussen veel media-aandacht is voor de ingewikkelde, maar weinig opleverende Participatiewet, en het op het internet stikt van de bevlogen opiniestukken van participatieprofessionals over wat er wél nodig is.

In een poging tot bruggen bouwen gaf bijzonder hoogleraar Margo Trappenburg humoristische handvatten om de bestuurskundige taal aan te leren en zo als sociaal werker je punt duidelijk te maken. Tips die een luidt applaus kregen, maar wat deze dag niet duidelijk werd was waar die ingangen tot discussie dan waren. Want als het beleid de figuurlijke roep om verandering vanuit professionals niet hoort, misschien is er dan letterlijk lawaai nodig.

Op naar het Malieveld!?