ondersteuning in coronatijd: alternatieven voor dagbesteding

In verband met de maatregelen die worden getroffen rondom het corona virus vervallen er veel dagbestedings-activiteiten, terwijl mensen juist nu behoefte hebben aan een dagelijks ritme, zingeving en afleiding. Op deze pagina verzamelen we enkele vormen van alternatieve dagbesteding ter inspiratie voor jou als professional.
De Omslag en Jekuntmeer.nl ontsluiten de online activiteiten en dienstverlening via de online-filter op Jekuntmeer.nl

inspiratie

Eiwerk

Eiwerk blijft open op locatie voor de workshops en muzieklessen, met gepaste maatregelen! Lees hier meer over hun corona protocol. Eiwerk organiseert muziekworkshops, audiovisuele cursussen en optredens voor muziekliefhebbers met een psychische, sociale of maatschappelijke kwetsbaarheid. Onze focus ligt op persoonlijke en creatieve talentontwikkeling. Deelnemers, docenten, vrijwilligers en medewerkers van Eiwerk vormen samen een inspirerende muziekgemeenschap in Amsterdam.

online ‘wijktafels’ en whatsappgroepen in Nieuw-West

Wijkzorg Alliantie Nieuw-West organiseert online wijktafels en whatsapp-groepen voor professionals in het stadsdeel om informatie en kennis te delen!

Wijkzorgnetwerk Amsterdam West

Veel tips zijn verzameld via het wijkzorgnetwerk in Amsterdam West. Deze ideeën voor bezigheden binnenshuis zijn bij elkaar gebracht in Positief de dag door: tips voor ‘alternatieve’ thuisblijfactiviteiten met Positieve Gezondheid.
Gebruik de info om samen met mensen te kijken naar alternatieve bezigheden, nu allerlei aanbod en activiteiten buitenshuis zijn stil gevallen.

Sociaal Werk Nederland

Behoefte om te weten hoe andere professionals deze periode ervaren? Lees dan deze nieuwsbrief van Sociaal Werk Nederland vol met goede voorbeelden!

online voorbeelden

HVO-Querido DOET!

HVO-Querido DOET! presenteert alternatieve vormen van dagbesteding in zes categorieën: bewegen, muziek, creatief, koken, buiten en tours.

Amstelring Dagbesteding

Een hele pagina vol met dagbestedingstips en opties om thuis te doen!

Cordaan

Cordaan heeft de Facebook-pagina Cordaan bij jou thuis opgericht om een dagprogramma van online activiteiten aan cliënten te bieden. Het is zo opgezet dat zowel ouderen en mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen.

Philadelphia

Op het Youtube-kanaal HALLO THUIS is een dagprogramma met iedere dag informatie en leuke dingen om te doen. Alles wat we moeten weten over het coronavirus, maar ook optredens, workshops, leuke verhalen, grappige filmpjes en de mogelijkheid om ook zelf iets te delen.

  • Philadelphia-journaal: over hoe het gaat
  • tips en informatie over het coronavirus
  • tips als je je verveelt
  • leuke workshops en activiteiten: zoals zingen met de bekende zanger Marco de Hollander

Arkin

Arkin heeft het Youtube-kanaal van Thuisbuis opgezet waarop verschillende soorten activiteiten worden aangeboden. Op deze pagina vertelt Elke Woltersom, directeur van Roads (Arkin), hoe dit bevalt en hoe zij verder met deze periode omgaan.

Iambe

Iambe heeft haar deelnemers borduurpakketjes gemaakt en opgestuurd om de creativiteit te laten blijven stromen. Ook heeft de organisatie Skypegroepjes opgericht waarin leuke dingen worden gedaan zodat er toch contact blijft. Daarnaast werken ze samen aan een ‘Iambe dagboek’: afstand maar toch samen! Zo wordt het toch nog gezellig!

MIND

Mind heeft een livestream gelanceerd. De trainers kunnen je vragen beantwoorden en vertellen over hun herstel of over de impact die deze tijd heeft.

Kijk de livestream op Facebook en op Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=b9Q5CThUMz8

De Waterheuvel

De Waterheuvel gaat live! Lana gaat elke woensdag om 11:00 uur live Yogales geven. Kijk de Youtube-livestream op het videokanaal van de Waterheuvel

Geïnspireerd door de Waterheuvel? Youtube barst van de sport-videos die je als aanbieder kan aanbevelen. Bijvoorbeeld:

https://www.youtube.com/watch?v=if9iGRlopoQ

Luisteren

HvO Querido – Radio de Verbinding

Iedere vrijdag van 16:00 tot 17:00 uur kun je luisteren naar Radio De Verbinding. Een gevarieerd muziekprogramma, en te horen op Stads FM.
Ze willen graag input! Wil je iemand of meerdere mensen een hart onder de riem steken in deze tijd? Stuur dan een WhatsApp naar Salto radio met een spraakbericht met je steunbetuiging en een song die je wilt horen. Dat kan via 06 113 642 48.

Radio: 106.8 FM.
Online via de website van Salto

HVO-Querido

Een podcast met prachtige verhalen over bijzondere mensen.
Luister naar de podcast: Op stap met Eddy

Volksbond Streetcornerwork

Op de site verhaalpermens.nl worden verhalen van mensen verzameld hoe zij deze tijden, met wegvallend contact en dagbesteding, ervaren. Wat werkt voor hen wel, en waar hebben zij het meeste moeite mee? Een nieuw verhaal per dag.

Ook een tip delen? Mail dan naar info@participatiegids.nl.