deze website

De participatiegids voor professionals komt voort uit actieonderzoek. Belangrijke conclusie daaruit was dat het handelen van participatie professionals het verschil kan uitmaken. Deze site wil daarom met inspiratie, informatie en praktijkvoorbeelden jou als professional versterken. Mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Amsterdam.

actieonderzoek

De participatiegids is voortgekomen uit het actieonderzoek De Groene Golf. Het actieonderzoek onder leiding van stichting De Omslag ging medio 2016 op zoek naar obstakels in het sociaal domein die de participatie van Amsterdammers belemmeren.

Participatiegids voor professionals

Het actieonderzoek heeft veel kennis, inzicht en praktijkvoorbeelden opgeleverd. Naast de verwachtte ‘systeemfouten’, zoals niet-passende regels en beleid, werd duidelijk dat de professional zelf een belangrijke schakel is in het wegnemen van obstakels voor participatie. Tijd, kennis, netwerk en handelingsruimte zijn essentieel om maatwerk te kunnen leveren.

Op de resultaten van het onderzoek is deze website gebouwd. Ter versterking van de professional vind je hier inspiratie en informatie.
De Participatiegids blijft actief in het delen en zoeken van oplossingen voor obstakels.

Heb je een voorbeeld of inzicht vanuit de praktijk die je zou willen delen,
of heb je een vraag waar we jou verder mee zou kunnen helpen?

Neem contact met ons op! Via Instagram Twitter Mail
Download het format om je vraag of voorbeeld in te beschrijven

voor professionals

Hier vind je informatie over het vak, de context, de functies en wat je doet. Collega professionals vertellen onder “hoe werk jij?” wat zij zien als de belangrijkste kenmerken van het vak.

maatwerk

Onder maatwerk hebben we de informatie verzameld over de beleidscontext: landelijke en gemeentelijk kaders en hoe er ruimte is voor jou als professional om een eigen rol daarin te nemen. Hier vind je ook enkele methoden om tot maatwerk te komen.

in de praktijk

Uit de praktijk voor de praktijk; veel informatie vind je in de praktijkvoorbeelden over hoe eerder obstakels voor participatie zijn weggenomen.
Uit werksessies zijn een aantal tools ontwikkeld: kleine tips en trucs om in beweging te kunnen komen, om samen te werken, in je functie en in de stad. En natuurlijk bedienen we je ook met informatie, links en artikelen over participatie, -professional en -samenleving.

Bijeenkomsten

Via deze website bieden we ook de gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Je kunt je inschrijven voor bijeenkomsten: tours, netwerken of werksessies. Houd in de gaten wat de actuele bijeenkomsten zijn en neem deel aan de lerende praktijk.

Meester in je vak

De participatiegids voor professionals voorziet jou als professional van inzichten en achtergrondinformatie over jouw vak en de belangrijke rol die je hebt. Reflectieve tools, verdiepende artikelen en praktische informatie zijn bedoeld als handvatten voor een persoonsgerichte aanpak en participatie ondersteuning op maat.

Mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Amsterdam.