maatwerkoplossing trajectkosten

Hoe om te gaan met het delen van een trajectvergoeding bij twee aanbieders?

Situatieschets

Een begeleider van een dagbestedingsproject ondersteunt een man die in het verleden een succesvolle carrière als voetballer heeft gehad. De man raakte verslaafd waardoor hij veel is kwijtgeraakt. Inmiddels woont hij in een woning vanuit een zorgorganisatie en heeft hij zijn verslaving onder controle. Hij doet dagbesteding in een winkel en zou graag een ander traject willen doen waar de focus ligt op sport. Vanwege zijn kwaliteiten zou sportles geven een goede optie zijn. Maar het dagbestedingsaanbod is voornamelijk gericht op het deelnemen aan sport en niet op een functie als coach. Binnen de zorgorganisatie waar hij dagbesteding doet, is het sportaanbod beperkt en zou hij maar één dagdeel aan de slag kunnen.

De begeleider vindt een oplossing waarbij de man bij verschillende aanbieders aan de slag kan en zo de gewenste functie en dagdelen kan invullen. Het probleem hierbij is dat er maar één keer een trajectvergoeding beschikbaar is. Die vergoeding zal dan gedeeld moeten worden door de eigen organisatie en de andere aanbieder (die als onderaannemer optreedt). Beide organisaties geven aan dat de vergoeding dan niet meer kostendekkend is.

Maatwerk

De begeleider neemt contact op met een andere grote dagbestedingsaanbieder en legt de situatie uit. Samen komen ze uiteindelijk tot een maatwerkoplossing. De man kan bij de andere aanbieder als assistent-coach dagbesteding volgen. Omdat de man daar de meeste tijd zal doorbrengen, gaan de volledige trajectgelden over naar die andere organisatie. De begeleider spreekt met de man af dat hij voorlopig ook bij zijn oude organisaties kan binnenlopen. Inmiddels zijn er maanden verstreken en blijkt het zo goed te gaan dat hij graag een sport opleiding wil gaan volgen.