detentie terugkeer expertise

Welke trajecten naar betaald werk zijn beschikbaar voor een klant die in de gevangenis heeft gezeten?

Situatieschets

Een maatschappelijk dienstverlener ondersteunt een man van midden in de 30 die na een gevangenisstraf weer op zoek is naar betaald werk. In het verleden heeft hij verschillende horecabanen gehad en heeft hij op hoog niveau gesport. Vanwege een blessure moest hij stoppen met sport. Hier heeft hij nog altijd last van en kan niet lang staan. De maatschappelijk dienstverlener brengt de man in contact met zijn klantmanager. Deze ziet geen geschikt traject naar betaald werk vanwege het detentieverleden. Hij stelt dat betaald werk moeilijk is omdat de man geen Verklaring Omtrent Gedrag kan krijgen.

Rol van de professional

De maatschappelijk dienstverlener blijft zich inzetten voor de man en kijkt verder in zijn netwerk. Eén van zijn collega’s kent een klantmanager bij WPI die gespecialiseerd is in het vinden van werk voor mensen met een detentieverleden.

Maatwerk

In eerste instantie blijft het dossier van de man bij de nieuwe klantmanager liggen, maar wanneer de maatschappelijk dienstverlener druk uitoefent, krijgt de zaak van de man prioriteit. De man krijgt de juiste ondersteuning om een baan te vinden in de horeca bij een werkgever die de mogelijkheid biedt om een deel van het werk zittend uit te voeren.

informatie over wet- en regelgeving

Re-integratie na detentie