onduidelijkheid beschut werk

Er ontstaat vertraging bij het starten met beschut werk, hoe kan dit opgelost worden?

Situatieschets

Een jobcoach van een re-integratiebureau ondersteunt een man 50 die sinds 2015 in de ziektewet zit. Hij heeft een ernstige posttraumatische stressstoornis waarvoor hij in behandeling is. Werken had een therapeutische werking voor hem, totdat hij werd gepest omdat hij transgender is. Samen met de jobcoach concludeert hij dat het nuttig zou zijn als hij in een veilige omgeving weer aan de slag kan gaan, bijvoorbeeld via de regeling beschut werk.

Om te starten met beschut werk moet het UWV eerst een positief advies geven en de man doorverwijzen naar de gemeente. De jobcoach doet een aanvraag voor beschut werk bij het UWV, en die geven inderdaad een positief advies. Vervolgens gebeurt er lange tijd niets. Het UWV heeft nagelaten om na de beslissing contact op te nemen met de gemeente. De jobcoach neemt meermalen contact op met het UWV maar krijgt geen duidelijk antwoord op de vraag waarom het zolang duurt. Het gevolg is dat de man niet wordt geholpen.

rol van de professional

Omdat de jobcoach zelf geen ervaring heeft met de werkwijzen rondom beschut werk, vraagt hij rond in zijn netwerk. Hierdoor lukt het om direct contact op te nemen met het team beschut werk van de gemeente.

Maatwerk

Dan gaat het snel. De medewerker van de gemeente neemt contact op met UWV om de vervolgprocedure in werking te zetten en neemt daarna contact op met de man. Er blijkt een passende baan beschikbaar bij een sociale firma. De man begint met een proefplaatsing en krijgt daarna een contract. Inmiddels gaat zijn tweede contract bijna in.