van probleem naar perspectief
In mogelijkheden denken, in plaats vanuit problemen. Dit klinkt misschien heel logisch, maar deze werkwijze is eigenlijk pas net omarmd. Waarom is deze insteek zo belangrijk?
geen mens is hetzelfde
Voorheen werd er van je verwacht om eerst op het vraagstuk te focussen, om daarna gelijk een passende regeling voor het probleem van de klant te vinden. Iemand met schulden werd zo dan bijvoorbeeld automatisch naar schuldhulp doorverwezen. Als professional had je dan ook weinig inzicht in de verdere context van de situatie van de persoon.
De nieuwe insteek vraagt om een andere aanpak: als je uitgaat van een persoonsgerichte ondersteuning wil je niet gelijk naar het probleem kijken, maar eerst naar de mens zelf. Wie is deze persoon, wat wil diegene bereiken en wat zijn diens mogelijkheden?
Kijk bijvoorbeeld naar iemand met schulden. Deze persoon zou over het algemeen wel financieel overzicht kunnen hebben, maar kan door een plotselinge gebeurtenis, zoals een onverwacht ontslag, dit overzicht hebben verloren. Dan kun je als professional wel schuldhulp aanbieden, maar samen kijken naar nieuwe werkmogelijkheden speelt veel meer in op de talenten en mogelijkheden van de persoon. Het ondersteunen naar werk zou meer hier op inspelen. Met het vernieuwde inkomen kan tegelijkertijd ook aan de schulden gewerkt worden, waardoor iemand het overzicht weer terug kan vinden.
Pas als je weet wat iemand wil en kan, kun je werk op maat leveren.
van rationeel naar relationeel
De persoonsgerichte aanpak wordt duidelijk als we het beschrijven als van rationeel naar relationeel denken en werken. In plaats van eerst naar regels en beleid te kijken, leer je eerst iemand kennen en kijk je samen naar mogelijkheden. Zin om hiermee aan de slag te gaan? Deze tool helpt je op weg.
Van probleem naar perspectief gaan betekent eerst naar de mens kijken en dan pas naar de regels. Het individu erkennen is de enige manier om daadwerkelijk tot maatwerk te kunnen komen.