Meer informatie

Op deze pagina vind je alle relevante achtergrondinformatie over het project toegang dagbesteding.

buurtteams in de praktijk

Inmiddels zijn behoorlijk wat Amsterdammers over van zorg en ambulante ondersteuning naar buurtteams. Inmiddels zien buurtteams zich geconfronteerd met een tsunami aan vragen van Amsterdammers, van heel praktisch tot complex. Het is voor de buurtteams zelf ook nog zoeken welke vragen wel of niet bij hen thuishoren. De teams werken volgens de Amsterdamse Maatwerkmethode.

beroepskracht volgt Amsterdammer

Volgens het principe ‘beroepskracht volgt Amsterdammer’ worden er steeds nieuwe medewerkers aan de teams toegevoegd. Zij moeten ingewerkt worden, terwijl de teams ook nog zoekend zijn met elkaar. Iedereen komt uit een andere werkpraktijk en de teams worden groter. Daar worden ook ervaringsdeskundige buurtteammedewerkers in opgenomen; zij zijn waardevolle krachten binnen de teams.

Deze werkwijze vraagt om informatie-uitwisseling. De samenwerking intern en extern wordt actief opgezocht met partijen als OKT, huisartsen, lokale sociale basis, en activiteiten. Zorg, dagbesteding en werk zijn onmisbaar in de samenwerking binnen zo’n netwerk.

rol van de gemeente

De besluitvorming over de inkoop en nieuwe contractperiode loopt nog. In april 2022 is de procedure ingezet die op 1 oktober wordt afgerond als de gunning definitief is. In het vorige inkooptraject is ruime aandacht geschonken aan toegang tot dagbesteding. Toen is besloten om de toegang via de buurtteams te laten lopen. Een motie vraagt om goede samenwerking daarin met de aanbieders dagbesteding.

Hoe deze samenwerking vorm krijgt wil de gemeente niet voor de hele stad opleggen, maar ontwikkelen met Buurtteam en dagbestedingsaanbieders zelf. De inzichten die dat oplevert worden gecombineerd in het werkkader voor de buurtteams. In het belang van stedelijke aanbieders is het de bedoeling om te komen tot een herkenbare en stedelijke aanpak. Die moet niet leiden tot bureaucratie; doel is een beschrijving van werkbaar licht proces.

de omslag

Zoals eerder benoemd draagt De Omslag bij aan de netwerkontwikkeling en kennisuitwisseling ten dienst van dit project. Dit alles zodat de werkwijze rondom de toegang naar dagbesteding voor Amsterdammers zo goed mogelijk ingeregeld kan worden.