Vragen over dagbesteding
We beantwoorden de volgende vragen over dagbesteding:
- Waar kan ik de e-learning over dagbesteding vinden?
- Welke categorieën dagbesteding bestaan er en wat houden ze in?
- Hoe weet ik welk type dagbesteding het beste past?
- Waar kan ik het aanbod aan dagbesteding vinden?
- Waar vind ik de gecontracteerde dagbestedingsaanbieders?
- Waar vind ik het aanbod van Wmo dagbesteding in Amsterdam?
- Gebruik ik dagbestedingsaanbod in de wijk of stedelijk dagbestedingsaanbod?
- Hoe zit het met vervoer van en naar een dagbestedingslocatie?
- Mag een Amsterdammer nog wisselen als de gekozen dagbesteding toch ‘niet goed past’?
Waar kan ik de e-learning over dagbesteding vinden?
Er is onlangs een E-learning ontwikkeld voor (buurtteam)medewerkers en andere professionals. In deze online module vind je alles over (de functies van) dagbesteding. Naast een overzicht van informatie vind je er veel voorbeelden en links. De online module is gratis en in je eigen tijd en tempo te volgen.
Je vindt de E-learning over dagbesteding op het online Platform Dit platform van de Participatiegids biedt behalve de E-learning over dagbesteding ook de module ‘Workfirst’ voor alles rond werk en participatie.
Welke categorieën dagbesteding bestaan er en wat houden ze in?
Er zijn vier categorieën (percelen): Inloop, Meedoen, Meewerken, Meewerken-plus. De keuze is afhankelijk van wat passend is bij de behoefte van de Amsterdammer aan sociale contacten en maatschappelijke participatie.
- Bij de inloop dagbesteding kunnen Amsterdammers op een laagdrempelige manier contact met elkaar maken. Er is geen indicatie nodig om hieraan deel te nemen.
- Bij de dagbesteding meedoen gaat men in groepsverband aan de slag met het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Men leert vaardigheden en kan op termijn wellicht deelnemen aan activiteiten in de sociale basis of vrijwilligerswerk gaan doen.
- Bij de dagbesteding meewerken kan men in een veilige omgeving werken aan het opbouwen van sociale contacten, vaardigheden ontwikkelen, een dagritme krijgen en meer zelfvertrouwen opbouwen.
- Bij de dagbesteding meewerken-plus kan men rustig werken aan een terugkeer naar betaald werk.
Deze informatie is ook te vinden via de gratis E-learning. Voor iedereen die meer wil weten over dagbesteding ga daarvoor naar participatiegids.deomslag.online
Hoe weet ik welk type dagbesteding het beste past?
Aan de hand van het afwegingskader krijg je een beeld van wat past. Afstemming met de dagbestedingsaanbieder en de Amsterdammer is nog steeds nodig.
Waar kan ik het aanbod van dagbesteding vinden?
Op de website Jekuntmeer.nl vind je al het aanbod bij elkaar. Met diverse mogelijkheden om te filteren en te zoeken.
Waar vind ik de gecontracteerde dagbestedingsaanbieders?
Op de participatiegids.nl staat een lijst met dagbestedingsaanbieders met hun contactgegevens, welke categorie(en)dagbesteding ze verzorgen en een link naar het actuele aanbod op Jekuntmeer.nl.
Waar vind ik het aanbod van WMO dagbesteding in Amsterdam?
Jekuntmeer.nl is de vindplaats voor passend werk, leren en doen in Amsterdam. Op deze website vind je alle dagbestedingsaanbieders en hun activiteiten. Door te filteren op Wmo krijg je het hele aanbod van actuele Wmo activiteiten.
Gebruik ik Dagbestedingsaanbod in de wijk of stedelijk Dagbestedingsaanbod?
Wanneer een Amsterdammer het prettig vind om naar een dagbestedingslocatie te gaan in eigen wijk of stadsdeel dan kan dat een belangrijk uitgangspunt zijn bij het zoeken naar passend aanbod. Er is echter ook veel stedelijk aanbod. Specifieke activiteiten/ondersteuning van aanbieders die stedelijk aanbieden en niet specifiek in een wijk.
Hoe zit het met vervoer van en naar een Dagbestedingslocatie?
Sommige dagbestedingsaanbieders verzorgen vervoer naar de dagbestedingslocatie. Neem hiervoor contact op met de aanbieders.
Mag een Amsterdammer nog wisselen als de gekozen dagbesteding toch ‘niet goed past’?
Ja, een Amsterdammer mag altijd wisselen van dagbesteding, belangrijk is dat het goed past en goed voelt. Het wisselen gaat wel altijd in overleg met de buurtteammedewerker (regievoerder), dagbestedingsaanbieder en de Amsterdammer.