Meewerken

We bundelen kennis over een van de functies van dagbesteding. Hier vind je informatie over Meewerken.

meewerken

Dagbesteding Meewerken is bedoeld als een veilige omgeving waarin mensen kunnen werken aan het opbouwen van sociale contacten, (werk)vaardigheden ontwikkelen, een dagritme krijgen en meer zelfvertrouwen opbouwen. Hieronder lees je meer over waarom en voor wie dagbesteding Meewerken belangrijk is.

waarom dagbesteding

De gemeente maakt onderscheid tussen typen van dagbesteding namelijk: inloop-meedoen-meewerken -meewerken plus. Dagbesteding kan echter verschillende functies hebben voor mensen: ontwikkeling, stabilisatie, begeleide achteruitgang, en aanvullend preventie.

meewerken voor ontwikkeling

Sommige mensen hebben meer of langdurige begeleiding nodig in of naar werk. Dagbesteding is dan gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. Het gaat om het versterken van competenties, in een praktijk en leeromgeving. De omgeving is veelal in of dicht bij de maatschappij gesitueerd. De focus ligt op werknemersvaardigheden, samenwerken met collega’s en omgaan met opdrachten.

voor wie

Doelgroepen voor ontwikkelingsgerichte dagbesteding zijn bijvoorbeeld mensen met psychische en/of licht verstandelijke beperking en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Deze functie van dagbesteding kent veel verschijningsvormen en er wordt gewerkt met verschillende methodieken. Het kan bijvoorbeeld gaan om jobcoaching of IPS (Individual Placement and Support). Ook werken met ondersteuning in een regulier bedrijf of in een sociale firma kan als dagbesteding worden ingezet.

aansluiten bij de persoon

Het is de kunst om heel goed naar het individu te kijken zodat voor iedereen die een beroep doet op dagbesteding een vorm gevonden wordt die precies bij die persoon past.

aansluiting op werk

Een ander belangrijk aspect van dagbesteding is de aansluiting met werk, een reguliere werkplek bijvoorbeeld bij Pantar, een sociale firma of een regulier bedrijf.

In dit portret van Freddie Soeters leren we meer over zijn visie op zijn werk, zijn werk bij het Leger des Heils en vooral op hoe je mensen het beste kunt ondersteunen in hun werk.

voorbeelden

Sommige bedrijven richten zich op een doelgroep (bijvoorbeeld jongeren) en interesse met focus op opleiding. Die opleiding kan door het bedrijf zelf gegeven worden of in samenwerking met een onderwijsinstelling.

Een ander voorbeeld is een Leerwerkbedrijf van Cordaan dat mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt om zo veel mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Iedereen leert en werkt in de praktijk, met een leer- en ontwikkeltraject op maat. Het gaat om het leren van vakvaardigheden, werknemersvaardigheden en veilig werken.

Zie hieronder een video over Cordaan (6,5 minuut).

opleiding

Sommige dagbestedingaanbieders bieden de mogelijkheid om een opleiding te volgen, bijvoorbeeld in samenwerking met een ROC van Amsterdam. Hierdoor kan iemand zichzelf blijven ontwikkelen en met (deel)certificaten krijgt iemand betere kansen op de arbeidsmarkt.

uitstroom is niet altijd het doel

In dagbesteding leren mensen vaardigheden en zetten ze stappen. Dat is niet verplicht. Het gaat om waardevol werk in een beschutte omgeving met begeleiding. Het kan behalve ontwikkeling ook een stabiliserend, begeleide achteruitgang, of preventieve functie hebben.

aansluiting bij zorg

Dagbesteding kan belangrijk zijn bij het vinden van de juiste zorg. Dit is vooral belangrijk voor stabilisatie en begeleide achteruitgang.

De expertise in dagbesteding is geschikt voor het signaleren van wat er mogelijk nodig is vanuit het perspectief van zo lang en goed mogelijk zelfstandig functioneren. Door aan te sluiten bij de wensen en behoeften van mensen kan worden gezien (en gehandeld) als er meer zorg nodig is.
Dagbesteding zorgt op deze manier voor aansluiting en samenwerking met zorg. Binnen dagbesteding is altijd expertise en kennis van de hele keten aanwezig.

meewerken in een sociale firma

Een sociale firma is een bedrijf dat zowel een economische als sociale doelstelling heeft. Het bedrijf is opgezet vanuit intrinsieke motivatie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (betaald) werk te bieden. Amsterdam kent veel sociale firma’s.

Kijk hier hoe de mensen bij sociale firma, een kringloopbedrijf, dat ervaren.

meewerken in een regulier bedrijf

Veel dagbestedingsaanbieders bieden als stap richting werk ook plekken aan om arbeidsritme en vaardigheden op te doen onder begeleiding van een jobcoach. Mensen kunnen ook dagbestedingsplaatsen krijgen als individuele begeleide werkplek bij een regulier bedrijf.

groepsdetachering in bedrijf

Er wordt samengewerkt bijvoorbeeld met bedrijven zoals GVB, Ikea en De Makro, waar deelnemers in een groep werkzaamheden uitvoeren in het kader van dagbesteding samen met een begeleider.
Dat kan zijn bij een supermarkt, in een magazijn, in een verzorgingstehuis etcetera. Hierbij wordt vaak gewerkt met een methodiek waar begeleiden op het werk voorop staat, zoals IPS. Wil je meer weten over IPS (Individuele Plaatsing en Steun), bezoek dan deze website.

afsluiting

Dit was het derde deel van een serie van vier over dagbesteding.

We hebben het gehad over de het type dagbesteding ‘Meewerken’ en de met functie ontwikkeling daarbij. Daarnaast hebben we het over de mogelijkheden en de doelen gehad en voorbeelden bekeken.

In het laatste deel hebben we het over het toeleiden naar dagbesteding.

Meer weten? neem contact met ons op via info@participatiegids.nl

Kijk voor online modules op het E-learning platform