Meedoen

Dagbesteding heeft meerdere functies. Hier vind je informatie over Meedoen.

meedoen

Bij dagbesteding type Meedoen gaat men in groepsverband aan de slag met het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Men leert vaardigheden en kan op termijn wellicht deelnemen aan activiteiten in de sociale basis of vrijwilligerswerk gaan doen. Hieronder lees je meer over waarom en voor wie dagbesteding Meedoen belangrijk is.

waarom dagbesteding

De gemeente maakt onderscheid tussen typen van dagbesteding namelijk: inloop-meedoen-meewerken -meewerken plus. Dagbesteding kan echter verschillende functies hebben voor mensen: ontwikkeling, stabilisatie, begeleide achteruitgang, en aanvullend preventie.

meedoen voor ontwikkeling

Dagbesteding in de categorie Meedoen kan ook ontwikkelingsgericht zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van een netwerk of creatieve vaardigheden. Door mee te doen kunnen mensen vaardigheden leren en zelfvertrouwen ontwikkelen.

Kenmerkend voor ontwikkelen in dagbesteding Meedoen is dat het meer richt op:

  • oriëntatie
  • rustig tempo
  • minder verplichtend dan dagbesteding Meewerken
  • minder resultaatgericht dan dagbesteding Meewerken.

voor wie

Doelgroepen voor ontwikkelingsgerichte dagbesteding zijn bijvoorbeeld mensen met psychische beperking of bijvoorbeeld mensen met een NAH, mensen met een verstandelijke beperking en ouderen. Samen met een persoonlijke begeleider of trajectcoach wordt een plan gemaakt. Met welk doel iemand start, hangt af van de situatie, wat iemand al kan en wat de mogelijkheden en wensen zijn. Dat varieert van een dagritme opbouwen, omgaan met feedback tot een vak leren; mensen bepalen zelf hun leerdoelen.

voorbeelden

De Waterheuvel combineert de ontwikkelingsgerichte dagbestedingsmogelijkheden. Mensen die hier komen zijn onderdeel van een community. Zij nemen deel, horen erbij en mogen er zijn. Hierdoor kunnen zij zich oriënteren, vaardigheden leren en als ze dat willen aan het werk met ondersteuning, binnen of buiten De Waterheuvel.

Een ander voorbeeld is te vinden in de dagactiviteitencentra van HVO-Querido zoals Centrum De Tour of Robert Koch. Hier komen mensen bij elkaar om samen eten te maken, als groep, in een Huis van de Wijk. Hierdoor ontwikkelen zij behalve vaardigheden ook een netwerk in de buurt.

Stabilisatie en sociale stabilisatie

Dagbesteding biedt stabiliteit aan mensen die behoefte hebben aan structuur en beidt ook een sociale functie.
Door de regelmaat en structuur die dagbesteding biedt, kunnen mensen hun dag beter organiseren en invullen. Het geeft hen een vaste plek waar ze naartoe kunnen gaan en waar ze activiteiten kunnen ondernemen. Dit helpt om terugval en verslechtering te voorkomen door tijdig in te grijpen.

Dagbesteding biedt een veilige en accepterende omgeving waar deelnemers zich thuis kunnen voelen en sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit verminderd eenzaamheid en vergroot het gevoel van welzijn.

Centrum Kijkduin Cordaan

Een mooi voorbeeld van de functie stabilisatie is Centrum Kijkduin van Cordaan. Dit centrum wordt door samensturing vormgegeven. Dat betekent dat deelnemers meesturen en op de werkvloer samenwerken. Deelnemers en medewerkers zorgen met elkaar dat de boel draaiende wordt gehouden.
Maak kennis via deze video

begeleide achteruitgang

Naast stabilisatie kan dagbesteding begeleide achteruitgang bieden. Dagbesteding kan zo bijdragen aan het welzijn van mensen met aandoeningen zoals dementie.

observatie

Begeleiders hebben regelmatig contact met deelnemers en kunnen hierdoor veranderingen in het gedrag of de mentale toestand van deelnemers tijdig signaleren en hierop reageren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om signalen van depressie, angst of agressie. Door deze signalen op tijd te herkennen, kan verslechtering voorkomen worden en kan de juiste interventie ingezet worden.

mantelzorgondersteuning

De zorg voor een familielid met een voortschrijdende aandoening kan zwaar zijn. Dagbesteding kan helpen om het netwerk of de naasten te ontlasten. Naasten en familie worden betrokken bij de verschillende fases van een aandoening. Daarbij wordt ook de belastbaarheid en draagkracht van het netwerk goed in de gaten gehouden.

behoefte aan contact

Veel ouderen die nog thuis wonen hebben behoefte aan contact met anderen. Sommigen hebben hier ondersteuning bij nodig. Mensen worden ondersteund, veelal voor relatief korte tijd. Die relatief korte duur komt doordat mensen zodanig achteruit gaan, bijvoorbeeld fysiek of mentaal (dementie), waardoor mensen op den duur niet meer thuis kunnen blijven wonen en een Wlz-indicatie krijgen. De dagbesteding in het kader van Wmo wordt dan omgezet naar Wlz. Wellicht op dezelfde plek maar mogelijk ook intramuraal.

voorbeeld Odensehuis

Het Odensehuis biedt dagbesteding in inloop, en is tevens informatie-, en ontmoetingscentrum voor mensen met (beginnende) dementie of geheugenklachten, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Iedereen is welkom. Een Odensehuis wil perspectief bieden en voorkomen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers in een isolement belanden.

preventie

Dagbesteding heeft een belangrijke preventieve functie. Mensen die dagelijks actief zijn en anderen ontmoeten, hebben minder kans om zich eenzaam te voelen. Dit geldt voor diverse functies van dagbesteding.

afsluiting

Dit was het tweede deel van een reeks van vier over dagbesteding.

We hebben het gehad over Meedoen en de kenmerken van dat type dagbesteding. We hebben besproken voor wie dat passend is en voorbeelden laten zien. We hebben een aantal functies van dagbesteding uitgelicht; (sociale)stabilisatie, begeleide achteruitgang, mantelzorgondersteuning en preventie.

In het volgende deel gaan we het hebben over ‘Meewerken’ met de functie ontwikkeling. We laten aansluiting op de persoon, werk en zorg aan bod komen en geven voorbeelden van werken in een sociale firma of regulier bedrijf.

Meer weten? neem contact met ons op via info@participatiegids.nl

Kijk voor online modules op het E-learning platform