dagbesteding – een introductie

We bundelen kennis over een van de functies van dagbesteding. In dit deel introduceren we dagbesteding.

wat is dagbesteding?

Dagbesteding heeft een ouderwets imago geërfd van vroeger. Het roept bij sommigen nog steeds een beeld op van het bezighouden van mensen (vaak met een verstandelijke beperking) met creatieve activiteiten. Ondanks dat de term hetzelfde is gebleven, is dagbesteding enorm ontwikkeld in de loop der jaren. Het is essentieel voor mensen om mee te kunnen doen, zo gewoon mogelijk, maar met ondersteuning.

Mensen die zelfstandig deel kunnen nemen aan activiteiten of werk zullen niet snel gebruik maken van dagbesteding. Maar voor mensen die dat niet zonder ondersteuning kunnen is het enorm waardevol. In dagbesteding krijgen zij dankzij een ander tempo en tijd, de kans en ondersteuning om zich te ontwikkelen.


Rambler Studios – Unlock Your Talent Experience from Rambler Studios on Vimeo.

het sociaal domein in Amsterdam

Binnen het sociaal domein heeft iedere gemeente verantwoordelijkheden in de zorg en ondersteuning aan inwoners. Onder meer op het gebied van zorg, jeugdhulp, participatie en werk. Die taken zijn vastgelegd in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), Participatiewet en de Jeugdwet.

Dagbesteding valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en wordt geregeld via de gemeente. Dagbesteding is er voor mensen die zelf geen activiteiten (meer) kunnen ondernemen of niet (meer) kunnen werken zonder ondersteuning en daardoor weinig sociale contacten hebben. Het zorgt er ook voor dat mantelzorgers wat ontlast worden. Hiermee blijft het voor veel mensen mogelijk om (langer) thuis te kunnen blijven wonen.

typen dagbesteding vs functies van dagbesteding

Binnen de communicatie over dagbesteding is het goed te weten dat er wordt gesproken over typen dagbesteding en functies van dagbesteding. Met type dagbesteding wordt de vorm bedoeld, hoe ziet het er uit, en met de functie hebben we het over het beoogde doel. Vervolgens komen haast al die doelen of functies voor, bij haast alle vormen/typen. Dat maakt dat er veel verschillende combinaties te maken zijn.

typen

Dit zijn verschillende typen dagbesteding:

  • inloop: Voor sommige Amsterdammers is het lastig om sociale contacten te hebben en te onderhouden. Voor hen is er Inloop dagbesteding, een laagdrempelige plek om andere mensen te ontmoeten zonder verplichting.
  • meedoen: Meedoen is er voor Amsterdammers die ondersteuning nodig hebben om sociale contacten op te bouwen en vaardigheden te ontwikkelen.
  • meewerken: Meewerken biedt een zinvolle daginvulling door activiteiten en werkzaamheden die bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden.
    Sommige Amsterdammers zijn geholpen bij een aangepaste werkomgeving om deze vaardigheden uit te kunnen voeren.
  • meewerken-plus: Het Meewerken-plus traject biedt hen extra begeleiding om de stap naar betaald werk te maken.

functies

De drie belangrijkste functies zijn:
  • ontwikkeling
  • stabilisatie
  • begeleide achteruitgang.
Maar er zijn meer functies zoals:
  • begeleide achteruitgang
  • mantelzorgondersteuning
  • preventie.

andere ondersteuning

Mensen die steun hebben aan dagbesteding, hebben vaak ook ondersteuning op andere vlakken. Denk aan bijvoorbeeld begeleid wonen of hulp bij schulden. We schetsen hier kort de overeenkomsten en verschillen met ondersteuning uit andere bronnen.

Wet langdurige zorg (Wlz) en Zorgverzekeringswet (Zvw)

De Zorgverzekeringswet kan voorliggend zijn als behandeling mogelijk is. De Wet langdurige zorg (Wlz) gaat voor als iemand verblijft in een 24 uurs voorziening of als permanent toezicht nodig is.

Mensen met een Wlz-indicatie kunnen wel dagbesteding krijgen, maar dan vanuit de Wlz en na indicatie door het zorgkantoor. (doe de Wlz check)
Meer weten? kijk hier voor een tabel wat wanneer onder Wlz of Wmo valt

Wanneer iemand te maken heeft met meervoudige domeinoverstijgende problematiek op het terrein van de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Participatiewet moet voor een goede afstemming van de ondersteuning gezorgd worden.

Participatiewet

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente kan zorgen voor aanpassingen op de werkplek, een jobcoach die helpt met inwerken, een loonkostensubsidie voor de werkgever of een regeling beschut werk.

In de gratis E-learning ‘Work-first’ op ons online platform participatiegids.de omslag.online kun je je nog veel verder verdiepen in alles rondom participatie. Hierbij een korte introductie video over deze E-learning.

Wanneer mensen echter een lange tijd nodig hebben voordat ze de stap naar werk kunnen maken, is dagbesteding een goede start.

de sociale basis

Voorzieningen in de sociale basis kunnen een oplossing bieden voor de problemen op het gebied van daginvulling. Hierbij kan gedacht worden aan activiteiten voor en door bewoners zoals eettafels, koffieochtenden en wandelgroepen. Maar ook aan activiteiten gericht op het met elkaar kennis laten maken van mensen uit de buurt, stadsdeel of buurtgebonden voorzieningen zoals Algemene Ontmoetingscentra (AOC) of een Huis van de Wijk.

Dit aanbod stimuleert de sociale interactie, gemeenschapsbetrokkenheid en kwaliteit van leven in Amsterdam en noemen we de sociale basis. Voor mensen die meer ondersteuning nodig hebben om deel te nemen aan werk of activiteiten kan Wmo dagbesteding een oplossing bieden wanneer deelnemen in de sociale basis een te grote uitdaging is.

afsluiting

Dit was het eerste deel van een reeks van vier over dagbesteding.

We hebben het gehad over imago van dagbesteding, het sociale domein in Amsterdam en de verschillende typen dagbesteding die er bestaan met de verschillende functies die ze kunnen dienen. Andere vormen van ondersteuning zijn benoemd om zo duidelijk te maken wat naast elkaar mogelijk is. De sociale basis is beschreven als openbaar laagdrempelige mogelijkheid voor iedereen om ergens bij aan te kunnen sluiten.

In deel twee hebben we het over ‘Meedoen’ met de functie ontwikkeling. Daarnaast bespreken we andere functies zoals (sociale)stabilisatie, begeleide achteruitgang en mantelzorgondersteuning. Met ook daarbij weer voorbeelden.

Meer weten? neem contact met ons op via info@participatiegids.nl

Kijk voor online modules op het E-learning platform