ben ik goed bezig?

Er wordt veel van je gevraagd als vakmens: je moet zelfbewust en flexibel zijn, maar vooral ook iemand voor zichzelf laten spreken. Dit alles samen met een hoge caseload kan ervoor zorgen dat je soms visie in het werk mist. Dan helpt het om even bewust stil te staan bij hoe je werkt en waarom je bepaalde keuzes ook alweer maakt.

Alleskunner

Organisatie Vilans noteerde in 2011 de benodigde kwaliteiten voor de participatieprofessional nieuwe stijl. Als belangrijkste voorwaarden voor het bieden van maatwerk definieerden zij: ‘het omgaan met de klant en diens eigenaarschap over het eigen leven, en het hebben van inlevingsvermogen en zelfbewustzijn’.

Wij zien daarbij nog andere kwaliteiten. Bijvoorbeeld het bouwen van bruggen en het belang van onzeker weten. Samen vormt dit een groot en uiteenlopend pakket van kwaliteiten die allemaal in het beroep van participatieprofessional samenkomen.

Lees je gedachten

Doordat er veel van je verwacht wordt als professional, is het niet gek dat je soms stress ervaart. Vooral als een brede takenpakket samenkomt met een hoge caseload. Toch is het belangrijk om stil te staan wat nu precies deze stressgevoelens veroorzaakt, de taken zelf of je gedachten hierover?

Vaak geciteerde psycholoog Ellis denkt het tweede. Vaak zijn niet gebeurtenissen de emotie-veroorzaker, maar de gedachten erover. Zo zijn veel mensen in hun gedachten veel te streng voor zich zelf. Gedachten als “Als ik al mijn cases niet op tijd afgerond heb, doe ik mijn werk niet goed” zijn niet ongebruikelijk.

maak een tussenstop

In plaats van emoties aan gebeurtenissen te koppelen pleit Ellis voor een tussenstop. Ga eerst na wat je gedachten over deze gebeurtenissen zijn. En kun je de gedachten misschien ombuigen naar een meer productiever denken, zoals: “Ook al heb ik het druk, ik doe mijn best om zo veel mogelijk kwaliteit te leveren. En meer kan ik niet doen”.

Reflectie, reflectie, reflectie

Doordat er veel van je wordt verwacht, is het fijn om handvatten te hebben om jouw persoonlijke insteek en ontwikkeling als professional te blijven herkennen. De tools op deze site geven inzicht en helpen om jouw manier van werken te bevragen en te herkennen. Neem bijvoorbeeld even tijd om stil te staan bij:

Ben jij het probleem?
Hoe ga jij met regels om?

Blijven leren is dus het doel. Er zijn nog meer websites die handvatten bieden om je als professional te blijven ontwikkelen. Zoals de Wmo-reflectietool van Movisie bijvoorbeeld. Hierbij ga je aan de slag met de 10 meest belangrijke eigenschappen van de sociale professional nieuwe stijl. Of bekijk deze pagina van Vilans over manieren om inclusie te bevorderen