opbrengst
Hier vind je alle kennis, ervaring en opbrengsten die tijdens de bijeenkomsten en netwerksessies over toegang dagbesteding zijn verzameld.
Het Ontwikkeltraject Toegang Dagbesteding binnen de gemeente Amsterdam bestaat uit twee onderdelen: netwerkvorming en het werkproces ontwikkelen.
Het eerste deel; de startbijeenkomsten en netwerksessies per stadsdeel, is gefaciliteerd door De Omslag. Hieronder vind je de opbrengsten van deze bijeenkomsten.
Verschillende perspectieven in een werkgroep
Het beschrijven van het gezamenlijke werkproces door de Stedelijke Werkgroep. In deze werkgroep zitten mensen uit dagbestedingsorganisaties, buurtteams en de gemeente bijeen. Bij de samenstelling van deze groep is er gezocht naar collega’s die voorheen bij de Dagbesteding werkten en nu bij het Buurtteam, of andersom; of die voorheen in maatschappelijk werk zaten en nu bij een dagbestedingsaanbieder werken. Hun ‘dubbele perspectief’ blijkt een grote meerwaarde. Ook is gezocht naar een combinatie van mensen uit de praktijk en uit het management.
einddocument
De Stedelijke werkgroep heeft in mei het ‘Eind’-document opgeleverd. Hierin staat beschreven hoe de samenwerking tussen buurtteams en dagbestedingsaanbieders eruit moet zien.
‘Eind’ staat tussen aanhalingstekens omdat het voor hen de conclusies zijn en daarmee hun eind-document. Terwijl het natuurlijk een ‘Begin’ document is, dat wacht op vragen en antwoorden uit de praktijk! De elf leden uit de werkgroep horen graag de aanvullingen van de tientallen buurtteam- en dagbestedings-collega’s die ermee aan de slag zijn.
Het ‘Eind’-document wordt voor de Buurtteams omgezet in het werkproces voor alle buurtteams. De dagbestedingsaanbieders maken op basis van het “Eind’-document zelf de werkinstructie voor hun organisatie.
Uiteraard volgen monitoring en evaluatiemomenten, de communicatie daarover volgt in september.
De vernieuwde toegang geldt vanaf 1 januari 2023
de eerste ervaringen met de vernieuwde toegang
In november 2022 zijn twee bijeenkomsten georganiseerd om op te halen wat de eerste ervaringen zijn met de vernieuwde toegang. In beide sessies is weer een mooie mix gemaakt van collega’s van dagbestedingsaanbieders en buurtteams.
Bekijk hier de samenvatting van deze twee sessies.
Lees hier de opbrengsten van de eerste bijeenkomst op 23 november voor de stadsdelen Zuid, Centrum, Oost en Zuidoost.
De tweede bijeenkomst vond plaats op 29 november voor Noord, Nieuw-West en West. Lees hier de opbrengsten die in deze sessie zijn besproken.
Wat we hebben opgehaald, hebben we teruggekoppeld naar de opdrachtgevers voor de toegang: buurtteams, dagbestedingsaanbieders en gemeente, die samen de projectgroep vormen. Zodat zij ervoor kunnen zorgen dat er weer verbeteringen en aanvullingen gedaan worden.
opbrengsten 2021 en 2022 per stadsdeel
In november 2021 hebben de eerste bijeenkomsten over de toegang tot dagbesteding (per stadsdeelgebied) plaatsgevonden. De sessies hadden als doel kennis te maken en te delen. De buurtteams en dagbestedingsaanbieders gaan met de opbrengsten het werkproces inrichten in de eerste helft van 2022. De uitkomsten van de netwerksessies bestaan nu vooral uit vragen die als input gebruikt worden voor deze ontwikkeling. Hieronder vind je een korte samenvatting van de sessies.
De centrale vraag in de netwerksessies was steeds:
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de toegang naar dagbesteding voor Amsterdammers goed geregeld is?
Stadsdeelgebied Zuid
In deze netwerksessie kwamen buurtteams, dagbestedingsaanbieders, welzijn, WPI en een ervaringsdeskundige die de leefwereld inbracht bijeen. Zij maakten kennis op meerdere niveaus; waarden, perspectief en expertise.
Het horen over elkaars werk, bijvoorbeeld over de reeks inloop-meedoen-meewerken-meewerken+ en over de Amsterdamse Maatwerkmethode bracht nieuwe inzichten. Weer was er waardering voor het brede dagbestedingsaanbod in de stad, lokaal en stedelijk. Er werd nader ingezoomd op technische aspecten van het werkproces wat verhelderend werkte.
Voor een goede toegang spelen ieder geval ook mee:
- dat je er aan moet wennen dat het hebben van de regie niet hetzelfde is als controle hebben,
- dat een dagbestedingsaanbieder tussentijds veranderingen in de situatie van een Amsterdammer aankaart bij het buurtteam,
- dat het buurtteam en de dagbestedingsaanbieder in een partnerrol stappen.
Meer uitkomsten van deze sessie vind je via deze link in de samenvatting stadsdeelgebied Zuid op donderdag 30 juni 2022.
Stadsdeelgebied Zuidoost
Dagbestedingsaanbieders, buurtteammedewerkers, collega’s van welzijn en WPI deelden in deze sessie hun Hart voor de Amsterdammer en hun kennis en ervaring.
In deze energieke sessie ging het over de ondersteuning door RIS, die moet zorgen voor een goede administratie maar vooral moet bijdragen aan een soepele toegang. De regie verschuift van de aanbieder naar het Buurtteam, zij spreken een rolverdeling af voor het maken van het ondersteuningsplan.
Belangrijk voor een goede toegang zijn:
- elkaar kennen en vertrouwen,
- zorgen dat het administratief zo eenvoudig mogelijk is en soepel kan verlopen.
Een van de aanwezige aanbieders vertelde elders in de stad al een paar keer op de nieuwe wijze met het buurtteam samen te werken en dat dat erg goed beviel. Lees meer over deze sessie via deze link met de samenvatting van de netwerksessie Zuidoost op dinsdag 28 juni 2022.
Stadsdeelgebied Centrum
In deze netwerksessie wisselden collega’s van het buurtteam Centrum, dagbestedingsaanbieders, de gemeente, een ervaringsdeskundige en uit welzijn hun kennis en zorgen uit.
Duidelijk werd dat DB-aanbieders en Buurtteam ieder vanuit uit hun specialisme werken aan de toegang en elkaar daarbij graag willen ondersteunen. Ook in het geval dat er veel aanvragen of evaluaties tegelijk spelen. Het was mooi om te horen dat er dagbesteding bestaat gericht op leren en studeren, dit als illustratie van de vele verschillende vormen van dagbesteding die er in Amsterdam zijn.
Onder andere de volgende punten werden van belang gevonden bij een goede toegang:
- het onderscheid tussen en samenloop van procesregie (bij het Buurtteam dat akkoord geeft en werkt met vaste evaluatie momenten) en casusregie (bij de DB-aanbieder die de Amsterdammer elke dag meemaakt),
- dat er dagbesteding wordt gevonden die echt past bij de behoefte, interesse en talenten van de Amsterdammer.
Lees de uitgebreidere samenvatting van stadsdeelgebied Centrum donderdag 2 juni 2022 via deze link.
Stadsdeelgebied West
Dagbestedingsaanbieders, buurtteam West, de gemeente en collega’s uit welzijn deelden in de netwerksessie hun kennis en onderliggende waarden.
Met wederzijdse aandacht werd expertise uitgewisseld en geluisterd naar illustraties van de Amsterdamse maatwerkmethode en dagbestedingsvormen.
Als wezenlijk voor een goede toegang werden genoemd:
- in een geslaagde klantreis staan wensen, vaardigheden en begeleidingsbehoefte van een Amsterdammer centraal,
- korte lijnen hebben en elkaar vertrouwen.
Aan het eind van de sessie was iedereen het erover eens nog lang niet uitgepraat te zijn. Lees meer over deze sessie in deze samenvatting.
Samenvatting stadsdeelgebied West op maandag 11-4-2022: toegang dagbesteding netwerksessie stadsdeel West.
Stadsdeelgebied Oost
In deze netwerksessie wisselden het buurtteam Oost, dagbestedingsaanbieders, de gemeente en een ervaringsdeskundige hun kennis uit. Er werd met interesse gesproken over het gebruik maken van elkaars kennis en expertise.
De volgende elementen werden er ondermeer gevonden voor een goede toegang:
- klantreis als basis voor samenwerking,
- als direct handelen nodig is, is het belangrijk wederzijds bereikbaar te zijn,
- een heldere route.
Meer uitkomsten van de sessie vind je via onderstaande samenvatting.
Samenvatting stadsdeelgebied Oost op dinsdag 5-4-2022: toegang dagbesteding netwerksessie stadsdeel Oost.
Stadsdeelgebied Nieuw-West
In deze netwerksessie wisselden het buurtteam Nieuw-West, dagbestedingsaanbieders en de gemeente kennis uit. Er was veel belangstelling voor het leren over elkaars werk en de waarden van waaruit gewerkt wordt. Onderstaande punten worden als voorwaarde voor een soepel toegangsproces genoemd:
- wensen van de Amsterdammer zijn het uitgangspunt,
- inschatting behoeften Amsterdammer naast dagbesteding,
- aanvaardbare wachttijden,
- aandacht voor de match tussen Amsterdammer en dagbestedingsplek.
Verder werd nog een aantal praktische vragen gesteld over het toekomstige werkproces. Lees meer over deze sessie in onderstaande samenvatting.
Samenvatting stadsdeelgebied Nieuw-West op donderdag 1-11-2021: toegang dagbesteding netwerksessie stadsdeel Nieuw-West.
Stadsdeelgebied Noord
In deze netwerksessie wisselden het buurtteam Noord, dagbestedingsaanbieders, de gemeente en het WPI kennis uit. Het leren over elkaars werk en horen over de waarden waarmee iedereen werkt en het netwerken werd gewaardeerd, mede omdat er nog onduidelijkheid is rondom de veranderingen. Verschillende voorwaarden voor een goed toegangsproces worden besproken:
- handelen vanuit het perspectief van de Amsterdammer,
- korte lijnen tussen buurtteam, dagbestedingsaanbieder en de Amsterdammer,
- urgente situaties herkennen en oppakken.
Er wordt enthousiasme geuit over een volgende netwerksessie. Via onderstaande link vind je een uitgebreidere samenvatting.
Samenvatting stadsdeelgebied Noord 4-11-2021: toegang dagbesteding netwerksessie stadsdeel Noord.